נגישות לכולם: בין 20-25% מהגולשים יכולים להיעזר בפתרונות הנגשה לאפליקציות ואתרים

בעידן בו אנו חיים, גישה לאינטרנט וליישומי אונליין נחשבת כבר כצורך בסיסי כחלק מאיכות חיים סטנדרטית. מאחר והגישה לאינטרנט היא צינור התקשורת העיקרי שלנו עם אחרים, המקור שלנו לקבלת עדכונים דחופים (עדכוני פיקוד העורף היא דוגמה מהשנה האחרונה), וגם הבסיס לצריכת שירותים חשובים בחיינו, כמו תקשורת עם משרדי ממשלה, קניות וגם להתעדכנות בחדשות או בידור. 

למרות החשיבות של אפליקציות ואתרים לחיינו, ישנה הרגשה שרוב המתכנתים לא מודעים לכך שאחוז לא מבוטל מהאוכלוסייה לא יכול ליהנות מהפיתוחים שהם מייצרים. הכוונה היא לאוכלוסייה מיוחדת אשר סובלת ממגבלה פיזית כלשהי שמקשה עליה להשתמש באתר או האפליקציה אוכלוסייה זו כוללת אנשים בעליי קשיי ראיה, קשיי תנועה, קשיים קוגניטיביים ועוד. 

מדובר באוכלוסייה גדולה משמעותית ממה שרוב המתכנתים משערים. לפי הערכות, בארצות הברית חיים כ- 61 מיליון בעלי מוגבלויות, אשר מהווים כ- 26% מהאוכלוסייה הבוגרת; באירופה מדובר על כ- 87 מיליון אנשים (24% מהאוכלוסייה הבוגרת); ובישראל על פי ההערכות מדובר על כ- 1.5 מיליון אנשים כאלו - כ- 20% מהאוכלוסייה הבוגרת. 

כשרואים את המספרים של כמה אנשים סובלים ממגבלה פיזית כלשהי, מבינים שלמרות שהפיתוחים היום מאוד מושקעים ומאד מוכוונים חווית משתמש, הם עדיין לא נותנים מענה לחמישית או רבע מאוכלוסיית הגולשים. בשנים האחרונות נחקקו בישראל חוקי הנגשת אתרים ואפליקציות שמטרתם היא לעזור לבעלי מוגבלויות לצרוך תכנים ושירותים אונליין על אף המגבלות הפיזיות. למרות שלהרבה מתכנתים, חוקי הנגישות נתפסים כמכשולים או מסיחים בעבודת הפיתוח שלהם, הגישה שלנו במונסייט קצת שונה- מעבר לכך שהנגשה היא הדבר הנכון לעשות בשביל אלו שצריכים אותה (וזה חלק חשוב בחוויית משתמש) - הנגשה נכונה למעשה מגדילה את אחוז המשתמשים הפוטנציאליים ב- 20-25%. זה מצב קלאסי של Win-Win לכולם. 

 

"הנגשה היא הדבר הנכון, אנושית ועסקית"

אז מה זו בעצם הנגשה?

"הנגשה היא התאמה של מוצרים, מכשירים, שירותים וסביבות פיזיות לאנשים שחווים מוגבלויות." זה דבר גדול יותר מאתרים ואפליקציות. אנחנו פוגשים אותה קודם כל בעולם הפיסי. למשל, לפי חוקי המדינה, כיום כל בניין חדש שנבנה או עסק שנפתח חייב גישה לבעלי מוגבלויות. זאת מאחר וכיום יש הבנה לגבי החשיבות של יצירת שוויון לכלל האוכלוסייה.

הבנת החשיבות של הנגשה הגיעה גם לעולם הדיגיטלי, ההבדל הוא שבדיגיטל החוק פחות ברור, אז לרוב המתכנתים לא ברור מה הם צריכים לעשות כדי להנגיש את המוצר שלהם, או איך להנגיש באופן שיענה על רוב הדרישות בצורה אופטימלית.

בעולם הפיסי, כאשר מדברים על כניסה נגישה לבניינים, ברור מי נעזר בהם. אבל מי צריך הנגשה של מוצרים דיגיטליים?

יש הרבה יותר אנשים שיכולים להיעזר באפליקציה או אתר מונגש ממה שאנשים חושבים. אלו לא רק עיוורים או אנשים משותקים שלא יכולים להזיז את היד, תחשבו למשל על בני הגיל השלישי- זו אוכלוסייה גדולה שרק גודלת שלרבים ממנה יש קוצר ראיה, מחלות מפרקים, קשיים קוגניטיביים שמקשים עליהם להסתכל על מסך זמן רב. וזו רק דוגמה אחת, דוגמה נוספת היא אנשים על הספקטרום האוטיסטי שלהם צרכים מיוחדים, אנשים עם אפילפסיה שלא יכולים להסתכל על תוכן קופצני מדי, או אפילו אנשים בלי מגבלה קבועה שיום אחד שוברים יד ואז הם עם גבס כמה חודשים. כל האוכלוסיות האלו, ויש עוד רבות, צריכות להיות מסוגלות לצרוך מידע מאתר או להשתמש באפליקציה באופן נוח ומאפשר ככל האפשר.

 

אז בהנגשה של אתר או אפליקציה הכוונה היא לא רק לדאוג לבעלי נכות פיזית או קושי בראיה - אלא לכל מי שחווה קושי ליהנות מחוויית גלישה ושימוש נורמטיבית. לכן אנחנו מאמינים שהנגשה היא הדבר הנכון, אנושית ועסקית.

 

עולם מונגש: איך מתבצעת הנגשת אפליקציית מובייל או אתר 

מונסייט היא אחת החברות המובילות בארץ בהנגשה של אתרים ואפליקציות כשירות (ולמעשה בין הבודדות בארץ שמתמחות בהנגשת אפליקציות. אז איך בעצם מתבצעת הנגשה? 

לאורך השנים הנגשנו עשרות רבות של אפליקציות ואתרים, כך שהמתודולוגיות והפתרונות שפיתחנו הוכיחו את עצמם. אנחנו מתאימים את האתר או האפליקציה ברמת הקוד לפי התקן הישראלי 5568 המבוסס על התקן העולמי  WCAG . התאמה  זו כוללת אפשרו של תכונות כמו ניגודיות צבעים, אפשרות להקראת הטקסט שעל המסך, שינוי גודל פונטים, התאמת המוצר לאנשים עם קושי בשימוש הפיזי במחשב או סמארטפון לדוגמה ניווט באתר עם המקלדת ולא רק עם העכבר.

 

שלקוח פונה אלינו שנבנה לו מוצר דיגיטלי, כבר בשלבי התכנון ובשלבי העיצוב אנחנו מתחילים לחשוב איך אפשר להתאים את חוויית השימוש לאנשים בעלי מוגבלויות. גם אם לקוח פונה אלינו עם מוצר שכבר קיים או בשלב פיתוח מתקדם, אנחנו נדע להשתלב בעבודה על המוצר הקיים ולמצוא לו פתרונות שיעזרו לו להנגיש את המוצר.

אנחנו משתדלים להבין איפה ומה אנחנו צריכים להנגיש בכל מוצר. למשל אם אנחנו מפתחים מחשבון לחישוב הלוואות עבור גוף פיננסי, כבר בשלב התכנון ניצור טקסט שאפשר לשנות את הגודל שלו, אזורים שבהם אפשר לשנות את ניגודיות הצבע, וגם נמצא פתרונות להזנת הטקסט עבור אנשים שהמקלדת הרגילה אולי קטנה להם.

כך או כך, אנחנו ניגשים להנגשת הפרויקט כמו קבלן שבונה בניין - כבר בשלב התכנון נשים את היסודות שאחר כך נוכל לבנות עליהם הנגשה מקיפה ואפקטיבית ככל הניתן.

אנחנו מפתחים פתרונות אינטרנט מותאמים ללקוחות של הלקוחות שלנו כבר 20 שנה, לכן זה רק טבעי עבורנו לשים דגש באתרי אינטרנט ואפליקציות מובייל על נגישות לקהל ישראלי או בינלאומי.